ELİF ADA’NIN ANNESİ İLE HARİKA BİR SÖYLEŞİ

Anneler Gününde, benim için en özel annelerle söyleşi yapma kararını verdiğimde ilk aklıma gelen isim Duygu oldu. Duygu, evlat edindiği kızı Elif Ada’yı sadece bağrına basmakla yetinmedi, evlat edinme ve koruyucu aile olma konusunda insanları bilgilendirmeye de baş koydu. Hem blogundan hem de facebooktaki sayfasından insanı yüreğinden vuran paylaşımlar yapan Duygu, aynı zamanda sayfasında profesyonel danışmanların insanların içinden çıkamadığı sorulara yanıt vermesini sağlayarak pek çok kişinin boğuştuğu sorulara cevap bulmasını sağlıyor. Benim merakla, ilgiyle ve keyifle bazen ise duygusallığın dibine vurarak takip ettiğim bu harika annenin Anneler Günü kutlu olsun. İşte yaptığımız harika söyleşi:

Merhaba, seni hepimiz Elif Ada’nın annesi olarak tanıdık. Ben tesadüfen facebookta sana denk geldiğim zaman içimin ürperdiğini hissettim. Böyle dimdik duran, böylesine ne yapmak istediğini bilen bir kadına hayran olmamak elde değildi. O günden bu güne de her yazını keyifle okudum. Paylaştığın pek çok şeyi kişisel sayfamda da paylaştım. Çünkü benim yıllardır söylediğim şeyi sen yaşayan bir anne olarak haykırıyordun: “Evlat edinme de bir doğum şeklidir ve yüksek sesle konuşulmalıdır!!!”

Gezgin annelere ve gezgin çocuklara seyahat etmenin verdiği en büyük kazanım farklılıklara saygı duymak oluyor. Gezerken farklı yaşamlara şahit olmak farkındalığı da artırıyor. Biz Küçük Gezgin ile geçen sene Amerika’ya yaptığımız seyahatte en yakın arkadaşı Olivia ailenin 4.çocuğuydu. Onun siyahi ailesinin ise beyaz tenli olması Çakıl’da ilk defa bu farkındalığın oluşmasını sağladı. Ona ilk defa evlat edinilen çocuğun bir ailenin en değerli varlığı haline getirmenin ne müthiş bir şey olduğunu anlattım. İşte bu yüzden Anneler Günü yaklaştığı zaman gezgin annelerle ufak söyleşiler yayımlama düşüncem senden bahsetmezsem sanki eksik kalacak gibi geldi bana.

– Elif Ada ile hikayeniz nasıl başladı bana biraz anlatır mısın?

35 yaşındaydım ve infertiliteydim. Yaşamı boyunca anne olmak isteyen bir kadının infertilite olması sanırım başına gelecek en büyük felaketti. Birkaç tüp bebek denemesi içerisinde bile “olmazsa evlat edinirim.”diyordum. Ben anne olmak istedim ve bunun için illa doğurmanıza gerek yok!

– Amerika’da 3-4 çocuklu ailelerin bile evlat edinildiğine şahit oldum. Orada sadece çocuk sahibi olamayanların başvurduğu bir yöntem değil bu. Onlar, bir çocuğun hayatına dokunmak olarak da bakıyorlar sanırım duruma. Sen ne düşünüyorsun?

Kesinlikle katılıyorum. Biz de hep önce biyolojik yollardan üreme düşüncesi var. Benim olsun, sadece bana ait. Mülkiyet duygusu baskın bir milletiz zaten. Elif Ada yaşamıma dahil olduktan sonra geride bıraktığım o tüp bebek tedavilerini bile gereksiz buluyorum ki… Boşuna hırpalamışım kendimi. Ama tabii yaşamadan bilemiyoruz başı şeyleri. Ben artık hem biyolojik yollardan çocuk sahibi olamayanlara hem de biyolojik çocukları olsa bile evlat edinebilecek ya da koruyucu aile olabileceklerini yazıp anlatıyorum insanlara. Ben hala umutluyum. Sanırım bir gün biz de bir çocuğun yaşamına dokunmaktan çekinmeyeceğiz, korkmayacağız.

-Kalbiyolojik anne terimi herkes gibi benim de çok hoşuma gitti. Peki sosyal baskıların insanı çok yorduğu Türkiye’de kalbiyolojik anne olmak nasıl bir şey?

Zor! Çok zor…
Ben bunu yüksek sesle dillendirdiğim için insanların bakış açısını, bakışını gördüm. Elif Ada’nın Annesi blogu da böyle oluştu zaten. Her zaman şunu savunuyorum bir gün kızımın canını bu yüzden acıtacaklar ama ne kadar çok insana ulaşır, ne kadar çok dillendirirsek o kadar az acıyacak demektir. Ben Türkiye’ de hem evlat edinen ailelerin, hem evlat edinilen çocukların kendi gerçeklerini gizlemek zorunda kalmadan bir yaşam sürmesinin hayalini kuruyorum. Sırlar insan yaşamında yüktür, hiç kimse böyle bir yükle yaşamamalı.

– İnsanların bu konuda bir farkındalığa sahip olması için ne tür çalışmalar yapılmalı? Bu gizlenecek, saklanılacak bir şeymiş gibi insanların sessizce konuştuğu bir durum olmaktan çıkmalı diye düşünüyorum…

Daha çok insana ulaşmalı. Blog oluştuğunda çekirdek aile kıvamındaydık sonra sayımız her geçen gün arttı. Bu demektir ki bu takipçi sayısı kendi eşi dostuna da anlatır ve paylaşırsa iki katı insan daha bunun da bir doğum şekli olduğunu düşünecek. Mesela siz evlat edinme belki de bugüne kadar farkında olduğunuz ama uzaktan saygı duyduğunuz bir gerçekti. Ama ben biliyorum ki artık sizler de biz rahatça konuşalım diye elinizden geleni yapacaksınız. Anlatarak ve anlayarak öğreneceğiz.

– Biliyorum ki bir kitap çalışması içindesin. Kitabında neler anlatacaksın? İlk alanlardan biri olacağım:)

Teşekkür ederim. Ben evlat edinmeye karar verdiğimde bu konu ile ilgili çok kaynak aradım. Kaynak derken bilimsel yazılardan bahsetmiyorum. Sıcacık insan hikayelerinin ya da deneyimlerin olduğu, “korkma yalnız değilsin” dedirten. Ama yoktu. Ben kitabımda bugüne dek blogda yazdığım yazılarımı da derleyerek “korkma, yalnız değilsin” demeyi planlıyorum.

– Bugüne kadar bu yolda seni en çok yoran şey ne oldu?

Bürokratik süreç

– Elif Ada’nın karşılaştığı olumsuz bir durum hiç oldu mu?

Şu ana kadar olmadı ama bu olmayacak anlamına gelmiyor. Bu kadar hızlı etiketlemeye meraklı insanlar arasında olmamasına imkan yok. Ben bugüne dek hayatıma dahil olan herkese, onunla ilgilenen her okul idaresi, her öğretmenle görüşmeler yaparak konu hakkında bilgi verdim. “işte şöyle derse bunu deyin, böyle olursa şunu yapın.”gibi. Yorucu bir durum çünkü sürekli kontrol mekanizması ile yaşıyorsun ama daha çok küçük biraz daha büyümesini ve anlamlandırmasını bekliyorum sonra zaten her şeyi akışına bırakacağım.

– Gelelim gezgin olmaya. Çok keyifli bir anne kız olduğunuzu biliyorum. Elif Ada ile sık sık seyahat ediyor musunuz? Bugüne kadar nerelere gittiniz, neler yaptınız? Seyahat ederken biriktirdiğiniz anılardan en unutulmazını anlatabilir misin?

Çok sık seyahat edemiyoruz ne yazık ki. Bu yüzden kendime çok kızıyorum. Gaziantep’liyim ben. İlk şehir dışı gezisi oraya oldu Elif Ada’nın. Kendi çocukluğumu anlattım ona. Yaşadığım mahalle, oturduğumuz apartman, geçtiğim sokaklar. Çok mutlu oldu. Annesinin çocukluğuna nefesi değdi onunda…

Seninle bu söyleşiyi gerçekleştirmek benim için çok büyük bir keyifti. Kocaman yüreğine ve Elif Ada’ya Küçük Gezgin Çakıl ve benden kocaman sevgiler.

Asıl ben çok teşekkür ederim. Sevgiler bizden.

received_10154182258072320

Teşekkür Ederiz…

Elif Ada’nın annesini takip etmek isteyenler ki bence etmelisiniz;
Facebook /Elif Ada’nın Annesi
www.elifadaninannesi.com

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.