WORLD TOURISM FORUMDAYDIK
WORLD TOURISM FORUM 4-6 Şubat tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. “Turizmin Davosu” olarak adlandırılan bu organizasyona Gezimanya ve Blogger Casting aracılığıyla katıldım. Meksika’dan Güney Afrika’ya kadar dünyanın pek çok yerinden gelen 45 yabancı blogger ile birlikte 100’ün üstünde Türk blogger da yer aldı. Benim gibi çiçeği burnunda taze bir blogger için böylesine büyük bir organizasyonun bir parçası olmak ne büyük mutluluk.
World Tourism Forum’un en önemli sponsorları arasında Türk Hava Yolları, Tav, Gezimanya ve Blogger Casting gibi çok değerli firmalar yer aldı. Türk Hava Yolları, WTF Global Meeting’e katılan 20 Türk ve 20 yabancı bloggerın “Dünya Başkenti İstanbul” için yazdıkları yazılara “BlogBook İstanbul” adlı bir kitapta yer verdi. Yazısı yayımlanan bloggerların arasında kendi ismimi görmüş olmak ayaklarımı yerden kesti desem abartmış mı olurum? Koca bir gülümsemeyle fotoğraf çektirdiğime göre evet kabul ediyorum biraz abarttım; ama biraz şımarmak benim de hakkım:)
Medyanın turizme etkisi ile Blogging, benim hem dinleyici olarak keyif aldığım, hem de pek çok şey öğrendiğim oturumlar oldu. Dolby Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü olan Arkın Kol’un medyanın turizm sektörü üzerindeki etkisine dair yaptığı tespitler oldukça dikkatimi çekti. Medyanın gücü tartışılmaz ama etkisinin rakamlara dökülmüş hali çok şaşırtıcı! “Cesur Yürek-Brave Heart” filminden sonra İskoçya’daki anıtı ziyaret edenlerin sayısının %300 artması sinemanın turizme etkisini ölçmek açısından çok önemli bir tespit.
Türkiye’de çekilmemiş olsa da, konusunun Çanakkale’de geçmesinden dolayı Brad Pitt’in oynadığı Truva filminin, bölgeye gelen turist sayısında %73’lük bir artış sağlaması da bir diğer gösterge. Hollywood dizi ve filmlerinden sonra San Fransisco, Los Angeles ve New York’a akın akın turist gitmesi de sinema ve dizilerin insanlar üzerindeki etkisini gösteriyor. San Fransisco’ya gittiğinizde pek çok filmden gözümüzün aşina olduğu “Lombard Street” ve “Victorian Houses” turistlerin mutlaka “görülmesi gerekenler listesi” ne yazdıkları yerler.
Ben de aksiyon filmlerinden aşina olduğum, arabaların döne döne hızla indiği o Lombard yokuşundan indim. Ve neredeyse San Fransisco’da çekilen her film ve dizide karşıma çıkan Victorian Evlerini şehre gelen yüzlerce turistle aynı anda ziyaret ettim. Evet tartışmasız bir şekilde medyanın algımız ve tercihlerimiz üzerinde ciddi bir etkisi var. Dallas dizisinin yıllar geçmesine rağmen etkisini halen sürdürüyor olması, yılda yaklaşık 500bin kişinin hala dizinin çekildiği çiftliği ziyaret ediyor olması da insanın ağzını bir karış açık bırakan bir veri!!! Çiftlikte her gün bedava biftek servis etseler bu kadar turist çekemez. İşte medyanın gücü!!!
Türkiye açısından baktığımızda ise Kapadokya ve Mardin, bu bölgede çekilen diziler sayesinde yerli ve yabancı, özellikle Arap turistler için turistik bir merkez haline geldi. İstanbul sokaklarındaki Arap ülkelerinden gelen turist yoğunluğunun %15 artmasının en önemli nedeni de, ülkelerinde yayımlanan Türk dizilerinin oldukça beğeni görmesi. Yıllar sonra ilk kez Küçük Gezgin olmadan yaptığım, kısa bir süre sudan çıkmış balığa döndüğüm uçak yolculuğundan sonra İstanbul’a dair ilk gözlemim Arap turist yoğunluğu oldu.
Türk film şirketlerinin çektiği başarılı dizilerin bölge halkı üzerindeki etkisini İstanbul’a akın akın turist gelmesinden anlamak mümkün. Yıllar önce üniversitede okurken en sevdiğim ders olan Medya Sosyolojisi oturumlarından birinde gibi hissettim kendimi. Akıcı anlatımıyla, verdiği örneklerle ve hatta sunumunun ekranda açılmamasından dolayı tamamen teknolojiden bağımsız verdiği net örneklerle Arkın Kol’un sunumu benim en keyif aldığım sunum oldu.
Dünyanın en iyi bloggerlarını İstanbul’a getiren BloggerCasting’in kurucusu Murat Özbilgi’nin moderatörlüğünde düzenlenen Blogging panelinde ise, blogların önemi ve turizme etkisi konuşuldu. Romanya, Amerika ve Meksika gibi dünyanın bambaşka noktalarından gelen bloggerların konuşmacı olarak katıldığı panel oldukça başarılıydı. Seyahat etmek isteyen tüketicilerin ve gezginlerin online kanalları kullanarak veri topladığını, ücretsiz veri toplayabildiği bu kanallardaki deneyimler ve önerilerden faydalanarak seyahat planlarını oluşturduğu belirtildi.
Seyahat Bloglarının ziyaretçi sayıları da, turizme katkısının en önemli kanıtı aslında. Bloglar, Booking.com ve Trip Adviser gibi sitelerdeki görüşler, seyahat edenlerin tercihlerini belirlemelerinde yönlendirici bir etkiye sahip. Hal böyle olunca, bir seyahat bloggerı olarak panelin benim için önemini tahmin edersiniz:)
Dünya turizmine yön veren liderlerin bir araya geldiği ve 7000 konuğun ağırlandığı World Tourism Forum, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle her sene büyük organizasyonlara imza atacak gibi görünüyor!!!