BİRİ BATUM MU DEDİ?

BATUM HAYALİ…

Biz 2016 yılında iki kere Batum dedik, baya da bir niyetlendik ama ülke koşullarındaki öngörülemez değişiklikler suratımıza arka arkaya tokat gibi çarpınca bir türlü gidemedik.Bi dedik Karadeniz turu yapalım oradan geçelim… Bi dedik sevgilimin de benim de uzun yıllardır gitmediğimiz ama zamanında yaşamış olduğumuz Kars’a gidelim, gitmişken oraya Erzurum’u da gezip Batum’a geçelim… Dedik de dedik. Olmayınca olmuyor bir kısmet olmadı bu sene…

O kadar çok istemişim ki bu sene Batum’a gitmeyi, bir dergiden Batum için yazı yazmamı istediklerinde dedim ki “ahhh keşke gitmiş olsaydım”… Ben gitmediğim için yerime daha önce gitmiş olan bir seyahat yazarı yazdı yazıyı ben de okumakla yetindim tabii:- )

Batum’a henüz gidemedim ama biliyorum ki bu şehir beni çağırıyor çünkü tesadüfen pek çok yerde karşıma çıkmaya başladı. En son artık turizm fuarında standındaki peynir ve şarap ikilisinin tadına bakınca sevgilime dedim ki “ülke yangın yerine dönse de vazgeçmem, 2017’de ben bu şehre giderim de giderim: -) “ Bakakaldı tabii garibim!

Bu sene ilk defa bir turizm fuarına gittim. Pek adetim değildir fuarlara gitmek. Ama gidince gördüm ki ellerinde pazar arabaları teyzeler amcalar gelmiş baya fuara. Dağıtılan promosyonları topluyorlar. Bizim gibi sektörün içinde olanlar ise hangi standa gideceğini şaşırıyor!

İzmir Turizm Fuarına gittiğimde ülke stantlarında pek çok aktiviteyi görmem mümkün oldu. Kimi stantta halk oyunu ekipleri, kimi stantta yöresel kuru et, votka, uzo dağıtımları. Canlı müzik yapan stantlar bile vardı.

Biz İzmirli gezginler ise Gezimanya ‘nın davetiyle Batum standında buluştuk. Gürcü şaraplarını her zaman duymuşumdur. Çakiri dedikleri şarabın isminden dolayı mıdır acaba “çakır keyif olmak” deyimi dilimize yerleşti diye düşünmüyor değilim. Neyse ister çakiri desinler, ister şarap ister wine… İster alkol almayı seversiniz ister sevmez, ister tadarsınız ister tatmaz… Ama ben tattım ve oldukça beğendim. Stantta yediğim cevizli sucuk, Türkiye’de satılanlardan daha az tatlı ve hafif ekşimsi. Bu yüzden de tüketimi çok daha kolay. Ne kadar yediğimi ben bile hatırlamıyorum ama ilginç olan bu tatlının dünyanın pek çok yerinde “Gürcü snickers” olarak geçtiğini öğrenmem oldu. Gürcü askerlerin savaşta bol kaloriyle savaşta hayatta kalabilmeleri için üretilmeye başladığı söylenen bu tatlı bizim yöresel cevizli sucuğun neredeyse aynısı.

Gelelim Gürcü peynirlerine. Tabii ben şarap ve peynir ikilisinin keyfini sürdüm ama birbirinden güzel peynirleri kahvaltı sofralarını süsleyecek türden.

gobatumi.com

 

Batum standında Batum hakkında pek çok da bilgi alıyorum elbette.

  • Gürcistan’a Türkiye’den vize uygulaması yok. Yani elinizi kolunuzu sallaya sallaya geçebiliyorsunuz. Hatta günübirlik girişlerde ve ya otelde konaklama yapılmayacaksa pasaportla bile geçiş yapmak zorunda değilsiniz. Sınırdan alınan seyahat formu ile ülkeye girmek mümkün.
  • Batum’a uçakla gitmek mümkün ama pek çok insan Karadeniz turlarını Batum’a bağlayarak gezisini tamamlamayı tercih ediyor. Ben Erzurum ve Kars gezisini Batum’a bağlamayı planlıyorum… Bakalım, göreceğiz!
  • Batum’da pek çok iyi zincir otelde konaklamak mümkünken, ufak butik oteller ve hosteller de mümkün. Nasıl bir tatil yapmak istiyorsanız her türlü alternatif var yani şehirde.
  • Benzin fiyatı Batum’da çok ucuz olduğu için hem taksiler çok ucuz hem de araba kullanıyorsanız kardasınız demektir!
  • Batum’da Türkiye’nin aksine kumar serbest. Kumar oynuyor muyum, hayır ama yasaklara karşı bir yapım olunca kumarın serbest olmasına sevinmedim değil: – )
  • Bir Karadeniz sahilinden beklenenden fazlasını sunduğunu da öğrenmiş bulunmaktayım… Demek ki yazın gidersek hazırlıklı gideceğiz!
  • Gece hayatının pek güzel olduğu söyleniyor. Çocuk olmadan önce de pek gece hayatım olduğu söylenemezdi ama hele çocuk olduktan sonra gece 12yi zor bulur oldum:- ) Çakıl ile gittiğimiz seyahatlerde zaten gece kulüplerine gidemiyoruz ama düşündüm de öncesinde de gittiğimiz ülkelerde en fazla bir bara oturup bir kadeh bir şey içerdik. Yani gece hayatı pek bize göre değilmiş şimdi yazarken fark ettim bunu ama giden gitmiş ve de çok beğenmiş: – )
  • Kış aylarında gitmek isteyenler için yılbaşı zamanını öneriyorlar. Ehh ne de meydanda bir konser izlemek mümkün oluyor!

gobatumi.com

Gelelim Batum’da Görülmesi gereken yerlere… Ben bana verilen bilgilere göre listemi hazırladım bile;

  • Europe Square (Avrupa Meydanı)
  • Botanik Bahçesi
  • Astronomik Saat
  • Piazza
  • Batum Bulvarı
  • Nicholas Kilisesi
  • Bir London Eye olmasa da panoramik dönme dolap
  • Miracle Park
  • İskele
  • Ünlü Ali ve Nino Heykeli
  • Tiyatro Binası ve heykeli
  • Ters dönmüş ev

Gittiğimde listedeki her yeri gezer üstüne bir bu kadar daha yer keşfedip size anlatırım! Yeter ki gideyim, bana anlatacak çoook şey çıkar hiç merak etmeyin!

Yani kıssadan hisse stantta geçirdiğim iki saat sonunda biraz kilo almanın yanı sıra Batum’a dair pek çok da şey öğrendim… Bu Batum’a gitme işini kafaya iyice koymuş bulunmaktayım, haberiniz olsun!

GEZİYORUM ÖYLEYSE VARIM!!!

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Akif Turan dedi ki:

    Merhaba gitmeden bunları yazabildiyseniz, gittikten sonra yazacaklarınızı merak ettim.

  2. Teknik sorun dedi ki:

    Batu’ya araç ile de giriş yapılabiliyor mu acaba? Bir bilginiz var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.