KAPADOKYADA

KAPADOKYADA…

Aylardır bir Kapadokya rüyasıdır gidiyordu bende. Evrene mesaj pek derinden gitmiş olmalı ki, 22 seneden sonra Kapadokyada buldum… En son 22 sene önce lisede bir okul gezisinde gördüğüm Kapadokya’ya dair hatıralarım o kadar silikti ki, sanki ilk kez gidiyormuşçasına bir heyecan içimde kendimi yollara vurdum.

İyi ki yollara düştüm diyebileceğim, hem içsel yolculuğumda huzura ruhumla dokunduğum hem de gördüklerime hayran olduğum harika bir dört gün geçirdim. Evet, Küçük Gezginden uzaktım, sevgilime ve kızıma hasretim doruktaydı ama buraya onlarla da geleceğime o kadar emindim ki… İçimi rahatlatıp anın keyfini çıkarmaya çalıştım!

Gelelim Kapadokya Macerama. İzmir’den Anadolu Jet’in Nevşehir havaalanına direkt uçağı var. Aktarmasız olarak hoop diye kendimi 1 saatte Nevşehir’de buldum. Ben Temmuz ayında, yani yüksek sezonda ve gitmeden 5 gün önce gidiş dönüşümü oldukça uygun fiyata alma fırsatını yakaladım.. Önceden alındığında çok daha uygun fiyata uçak bileti bulmak eminim mümkün olacaktır. İzmir’den 9 saat yol çekip arabayla gitmeye değmez! Haaa ben geze geze gideceğim, birkaç yerde durup keyif yapacağım derseniz o ayrı tabii. Havaalanından çıkar çıkmaz karşıda gördüğünüz havaalanı shuttle/servislerine gideceğiniz oteli söylediğinizde komik bir rakam karşılığında otelin neredeyse kapısının önüne kadar bırakıyorlar sizi. E daha ne olsun?

Kalacağınız otel, gittiğiniz her yerde aynı öneme sahip değildir ama Kapadokya’ya gidiyorsanız, içinize gün boyu huzur dolmuşken kaldığınız otel de size aynı huzuru sunuyorsa, sabah kalktığınızda manzaraya doyamıyorsanız; balonların gökyüzünde salınışını izleme keyfini oturduğunuz yerden yaşıyorsanız işte o zaman tatiline bambaşka bir değer katıyor. Benim kaldığım otel tam da bunları bana sunduğu için, gönül rahatlığıyla size önerebilirim. Aynı güzellikleri sunan gerçekten o kadar güzel oteller var ki Kapadokya’da, insan şaşırıp kalıyor. Tüm güzel ürgüp otellerine hotels.com aracılığıyla ulaşmanız mümkün. İzter sabah 5’te kalktığınızda oturduğunuz yerden balonların gökyüzünde salınışını izleyebileceğiniz bir otel seçin, isterseniz gerçek bir mağara içinde uyuyabileceğiniz. Dedim ya Kapadokya insna inanılmaz şeyler sunan bir yer… Aaa baktınız bütçeniz tüm bu otelleri aşıyor kendi bütçeniz doğrultusunda pek çok alternatifi bulmanız da mümkün.

Kapadokya, Peri Bacalarıyla, geleneksel dokusunu hala koruyabilmiş yerel yapısıyla İç Anadolu’nun gelini gibi. Dünyanın neresinde karşılaşırsanız karşılaşın insanlar Türk olduğunuzu öğrendiğinde bir İstanbul’u bir de Kapadokya’yı gördüğünü söyler. Bir de Galatasaray der ki bunun konumuzla ilgisi yok? Rüya gibi coğrafyası insanı içine çeker Kapadokya’nın. Dünyanın pek çok yerinde balonla gökyüzüne dokunmak ve yukarıdan yeryüzüne bakmanın keyfini çıkarmak keyiflidir. Ama balonla uçmanın unutulmaz olduğu Türkiye’de tek, dünyada da ilk 5 içinde olan Kapadokya, insanı huzura erdiren nadir yerlerden.

1032

kapadokyada

Hal böyle olunca, her gezginin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri Kapadokya, ama gezgin olmayı da geçtim, herkesin görmesi gereken yerlerden biri bu coğrafya. Çünkü sadece “kaya oluşumlarından oluşan, göreceğim bir taş” diye düşünüyorsanız hayatınızın en büyük hatasını yapacağınız yerlerden biri Kapadokya. Yüzyıllar boyunca pek çok uygarlığın yaşadığı, mağaralarda, tünellerde, peri bacalarında, yer altı şehirlerinde binlerce yıllık izlerin bulunduğu, insanın bu izlere hayran olduğu yerlerden biri! O yüzden herkes ömrü hayatında bir kez kendini Kapadokya yollarında kaybetmeli!

“Amaan be ne kadar da abarttın” diye düşünenler varsa, herkesin her yerde bulduğu şey farklı ama Kapadokya bana çok şey sundu. Ben de bana sunduğunu gördüm, aldım ve içime çektim.

Kapadokya’ya gittiğinizde eğer hali hazırda MüzeKartınız yoksa uğradığınız ilk müzede Müzekart almanızı tavsiye ederim. Gittiğiniz her müzede ve tarihi yerde ücretsiz geçiş hakkı tanıyan bu kartın sınırsız geçiş hakkı tanıyanı 70TL. Sadece Ihlara Vadisi’ne girişin 20TL olduğunu düşünürsek oldukça mantıklı bir hareket MüzeKart sahibi olmak.

Peki, Kapadokya’da Nerelere gidilir diyorsanız işte benim gezmeye doyamadığım yerler;

  • Ihlara Vadisi
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Tokalı Kilisesi
  • Aşk Vadisi
  • Paşabağ Vadisi
  • Zelve Açık Hava Müzesi
  • Derbent/CAmel Valley
  • Avanos
  • Uçhisar
  • Ürgüp
  • Güvercin Vadisi
14303674_1855087678044429_1343744379_o

kapadokyada

Peki Kapadokya’da yapılacak 10 şey derseniz;

  1. Balona binmek
  2. Dalton Brothers At çiftliğinde Peri bacaları arasında safari yapmak
  3. Açık Hava Mzüelerini Gezmek
  4. Yeraltı şehirlerinde insanların bir zamanlar nasıl yaşadığını anlamak için neredeyse çömelerek gezmek
  5. Saç Müzesine gitmek
  6. Çömlek Atölyesine gidip elinizi çamura bulamak
  7. Ev yapımı şarapların tadına varmak
  8. Sabahın kör saatinde kalkıp güneşin doğuşunu ve balonların havada süzülüşünü izlemek
  9. Mağara otelde kalmak
  10. Testi kebabı yemek

O zaman ne diyoruz;

GEZİYORUM ÖYLEYSE VARIM!!!

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Cansu Turcan dedi ki:

    Türkiye’de gidemediğim tek yer Kapadokya. Ayağınıza sağlık iyi ki gezmişsiniz iyi ki yazmışsınız. Benim için bir sanal gerçeklik turu gibi oldu. Gitmiş kadar oldum. Umarım oralara bir gün dokunurum da! Teşekkürler!

    • Sema Taştan Çelepci dedi ki:

      Bence Türkiye’de mutlaka gidilmesi ve görülmesi gereken ilk 3 yer içinde Kapadokya. Mutlaka kendinize bir imkan yaratın ziyaret etmek için. İnanın mağara otellerde kalmaya gerek yok, ve ya bütçeniz uygun değilse balona da binmenize gerek yok. Herhangi bir pansiyonda kalıp sabah erkenden balonların kalkışını gün doğumuyla izleyin, o müthiş coğrafyada gezinin, açık hava müzelerini gein o bile yetiyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.