KÜÇÜK GEZGİNLERLE TATİLİN İPUÇLARI

Biz Gezginler için en önemli şeylerden biri geziler öncesi sayfalar dolusu araştırmalar ve hazırlıklarımızdır. Çocuklarla yapılan geziler öncesi en önemli hazırlık ise yanına alman gerekenlerin  çooook uzun bir listesidir. Bu liste pek çok internet sitesinde vardır ve her seferinde bir iki madde daha ekleyiveririm.
Küçük Gezginlerle seyahatin en önemli noktası sanırım RAHAT OLMAK!!! Çünkü yanınıza ne alırsanız alın, ne kadar çok detayı düşünmüş olursanız olun, ne kadar planlı programlı olursanız olun; şöyle bir rahat nefes alıp kendinizi rahat bırakmıyorsanız olmuyor da olmuyor işte…Mutlaka bir aksilik çıkıyor…Ya tam herşey tamam derken bebek gezgin üstünüze kusuyor; ya oh be uçağa binebildik derken küçük gezginin kulağı tıkanıp ağlamaya başlıyor…Birşeyler sürekli oluyor işte… Evden çıkmadan şöyle ayakları uzatıp derin bir nefes alıp bir kahve içsek…bir omuzları serbest bıraksak…o kaşlar bir ayrılsa birbirinden ve bunun haftalardır, aylardır beklediğimiz “tatil” olduğunu hatırlatsak kendimize; İyi bir başlangıç yapmış olmaz mıyız…Demesi kolay diyorsun…Hayır hiç kolay değil, bunu en iyi bilenlerdenim çünkü Çakıl olmadan bir tatil yapmış değilim; bu yüzden diyorum ki denemekten zarar gelmez, tatilde herzamankinden rahat anne-baba olmak en çok sizin işinize gelir benden söylemesi!!! De ki sen bunu başarabilenlerden misin; itiraf edeyim bazen öyle bazen böyle idare ediyorum işte… Listemi bir hafta önceden yapıp valizi hazırlıyorum ama son dakika süprizleri kimin yakasını rahat bırakmış ki bizi bıraksın. Bir Almanya dönüşü 3 saat uçakta böbrek taşı düşürmem en büyük süprizlerden biriydi mesela. Uçuş boyunca ben sancılar içinde tuvalette kıvranırken Çakıl’ın içeriden “anneeee” diye çığlık çığlığa ağlamalarını duymak acımı katlıyordu… Berlin seyahatinde ılık su diye donmaya yüz tutmuş suyu çocuğa habire boğazın yumuşasın kızım diye eksi 5 derecede içirip de çocuğun bademciklerini kafam kadar yapmayı becermiş bir insanım sonuçta… ve tüm gece ateş, öksürük ve boğaz ağrısıyla mücadele edip çocuğu ayağa kaldırıp ertesi gün gezimize kaldığımız yerden de devam etmeyi bilenlerdenim ama:)) Yani diyeceğim o ki aksilikler hep oldu hep olacak… İnsan bazı şeyleri kontrol edemiyor nede olsa. Tek ihtiyacımız olan omuzları biraz düşürmek ve anın tadını çıkarmak galiba… Tatil dönüşü zaten yeteri kadar boğulucaz öyle değil mi:))
Tabii ki her yaşın seyahatte ve tatilde ihtiyaçları değişik; ama asıl ihtiyaçlarının EĞLENMEK olduğunu unutmamak gerekiyor. Gerçi bu sizin de önceliğiniz ama yorgun geçen günlerden sonra sizin önceliğiniz DİNLENMEK de olabiliyor bazen:))
Seyahatlerde Küçük Gezginlerin mutlaka ara ara dikkatlerini verebilecekleri, dinlenecekleri, eğlenecekleri ve o bazen hiç durmadan konuştukları ağızlarını kapatacakları aktiveteler ayarlamakta fayda var. Gerçi tüm bu dediklerimi pek çok ebeveyn tablet bilgisayarlarla sağlıyor ama ben çocukları teknolojiyle boğma taraftarı olmadığım için başka alternatifler hazırlıyorum. tabletlere gömülerek hiç kimseyi, hiç bir şeyi görmeden, nerede olduğunu bile anlamadan bir seyahat geçirmesi Küçük Gezgin Çakıl için en son planladığım şey. Ama siz başka şekilde mümkün değil oyalayamıyorum diyorsanız; hele de birden çok küçük gezgin varsa; unutmayın ki kurallar yıkılmak içindir. Ben de zorlandığım an tablete kafasını gömmek isteyeceğim eminim  o yüzden kırın tüm zincirlerinizi ve rahat olun:)) Normalde yapmayacağım dediğiniz her şeyi tatilde yapın ve bırakın eğlensinler. Siz de arkanıza yaslanıp kahvenizi için. Unutmayın ki tatile gidiyorsunuz:)) ( Tabii bir Amerika, bir Avustralya gibi uzun seyahat planladığımızda çantaya koyacağım ilk şey itiraf ediyorum benim de bir tablet olacaktır. Ne de olsa onca saat palyaço olsam oyalamam mümkün değil Çakıl’ı. İşte böyle durumlarda kurallar yıkılır, ne gerekiyorsa her şey yapılır. Hiç yapmayacağım dediklerin bile:))
Ben seyahatlerde çok gözlü bir çanta tercih ediyorum. Bir gözünde meyva, salatalık, süt, su, badem, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalık ve artık herşeyden sıkılıp bunaldığı anlarda ilkyardım malzemesi olarak kullandığım kurabiye, bisküvi, kraker, çikolata ve hatta jelibon gibi normal şartlarda evde bulundurmadığım yaramaz atıştırmalıklar bulunuyor. Diğer gözünde seyahat sırasında oynayabileceği basit oyuncak, kurukalem ve defter, ve hatta çok uzun süre vakit geçirmeyi sevdiği oyun hamurlarından bulunduruyorum. Kitap ise, vazgeçilmezimiz, olmazsa olmazımız… Yaşı büyüdükçe ve seyahat süresi uzadıkça hafıza kartları, seyahat oyunları gibi oyunlarda çok işe yarıyor. Diğer bir gözünde mutlaka ıslak mendil, ve iççamaşırından hırkaya kadar her kıyafetten iki tane yedekkoyuyorum. Hemen yanına okyanus suyunu mutlaka koyuyorum ki, uçuş öncesinde burnuna bir fıs kulaklarını gayet rahatlatır benden demesi… Bebekse emzirmek, biberon ve emzik, daha büyükse sakız uçakta basınçtan etkilenmesini engeller. Ama ağlayacağı varsa da ağlar. Milletten utanmanıza, ses yapıyor diye sıkılmanıza gerek yok. Bebek bu, ağlar!!!! Bırakın offlamalarından ve sıkılmalarından kendileri utansın. Çok ağlıyorsa çıkın koridora bolca tur atın kucağınızda. en çok siz sakinleşmiş olursunuz:))

Bol atıştırmalık hem havaalanında hem de uçakta onları fazlasıyla oyalıyor. Havaalanında herşeyin neredeyse 5 kat pahalı olduğunu hesaba katınca yanınıza bol bol atıştırmalık alın derim.
Ben küçük gezgin 1,5 yaşındayken boyuna uygun tekerlekli bir çanta alarak kendi sorumluluğunu ona yükledim. Her yıl da boyuna uygun olarak çantası büyüdü. Çantası büyüdükçe benim sırt çantamın içi boşaldı, onun sorumluluğu arttı:)) Kendilerine ait valizle ortalarda gezinmek onların özgüvenini artıran, seyahate gidiyorum duygusunu yaşatan bir durum aslında. Mutlaka tavsiye ederim.

Seyahat sırasında tatiliniz hakkında ufak ufak bilgiler vermek; mutlaka gideceğiniz yerler hakkında onları bilgilendirmek seyahati heyecanla geçirmelerini sağlar. Aman ha emin olmadığınız şeyler, gidemeyeceğiniz yerler hakkında konuşayım demeyin çünkü asla unutmaz ve bütün tatil kafanızın etini yiyebilirler. aman dikkat!!!
Biz seyahatlerimizde artık Küçük Gezginimiz pek sığmasa da baston pusetimizi mutlaka el çantası gibi her yere taşımaya devam ediyoruz. Genç kız olana kadar da taşıyacağız gibi geliyor bu gidişle:)) Bu bebek arabaları olmasa biz ne yapardık???  Özellikle yurt dışı seyahatlerine çıktığımızda otele ayak basmamız her gece en erken gece 12’yi bulduğu için Küçük Gezginimizi uyutmak için mutlaka bebek arabasına gerek duyuyoruz. An itibarıyla 5 yaşında ve 30 kilo olan Çakıl’ı kucakta taşımak gibi bir şansımız zaten kalmadı:)) Tatil zamanları dışında uyku saati akşam 8 olan Küçük Gezginimiz seyahatlerde öğlen mutlaka bebek arabasında sızıyor.( ya da yorgunluktan bayılıyor mu desem:)) Gece uykusu da 9-9:30 ‘u buluyor doğal olarak. Bebek arabasında o uyuduktan sonra biz, şehir turlarımıza, gezmemize, yemek yememize ve hatta bir bara gidip bir şeyler içmeye devam ediyoruz. Biraz dinlendiğimiz, eğlendiğimiz bu zamanlarda onun da mışıl mışıl uyuması için bebek arabası şart:)) Ehhhh… Biz de biraz nefes alıp, şöyle sohbet edip, bir fincan kahve içmişiz çok mu yani:)

Gittiğiniz şehirlerle ilgili araştırmaları yaparken mutlaka onlar için de aktiviteler koyun. Gün içinde kendiniz için iki aktivitenin sonunda onun için mutlaka bir aktivite koymalısınız. Mesela uzun bir şehir turunda bir kilise ve bir müze seyahati sonrası mutlaka dondurma ve ya pasta molası vermelisiniz. Verin ki yorgunluk sonucu içlerinden çıkacak cadı ve canavarları tatlı içlerine geri bastırsın:)) Ve ya uzun bir yolculuk sonrası yaptığınız şehir turu sonrası en az 45 dakika park molası vermelisiniz. Verin ki dönerken arabada çığlıklarını bastırmak için müziği sonuna kadar açmak zorunda kalmayın. Basit formüller bunlar. O yüzden günlük programlar yapıp aralarına onun için bir şeyler serpiştirirseniz bebek arabasında çığlık çığlığa ağlayan bir çocukla sokaklarda avare avare gezmekten kurtulursunuz.

Ben otel rezervasyonlarımızı yaparken mutlaka bebek yatakları olup olmadığını kontrol ettim. Çünkü tatilde bir otel yatağında 3 kişinin paylaştığı bir yatak pek de konforlu olmayabiliyor:)) Otel seyahatleri dışındaki ev seyahatlerinde de mutlaka portatif bebek yatağınıkaptık her yerlere taşıdık. Topu topu 6-7 kilo ağırlığı olan ve bir çanta büyüklüğündeki yatak bizi çok rahat ettirdi.
Araba kiralarken Avrupa ülkelerinde araba koltuğu kiralamanın ne kadar pahalı olduğunu söyleyim ki o hataya düşmeyin. Bir haftalık araba koltuğu kirası neredeyse koltuğun kendi fiyatına denk geliyor. Biz o yüzden ağırlığı hemen hemen hiç olmayan ve havayollarının ücretsiz taşıdığı ve kilo hakkından saymadığı araba koltuğumuzu her yere götürüyoruz. Araba koltuğu ve arka cam için güneşlikseyahatlerimizin en önemli parçalarındandır. Güneşlik çok gereksiz bir ayrıntı gibi gözükür ama tşörtleri araba camına sıkıştırarak yolculuk etmekten çok daha iyidir:))

Pek çok kişi seyahate çıkarken bana danıştığında özellikle bebeklerin beslenme konusunda tedirginliklerini görüyorum. “Orada ne yiyecek, aç kalır mı, ya damak tadına uymazsa,” gibi pek çok soru işaretiyle boğuşuyorlar. Ebeveynler olarak hepimiz çocuklarımızın özellikle bebekken pek organik ve pek sağlıklı beslenmesi için elimize geleni ardımıza koymuyoruz orası gerçek. Köylerden yumurtalar getirtmeler, bardaklarda günlük yoğurt mayalamalar, keçi sütü bulmak için köy köy gezinmeler, saymakla bitmeyecek her şeyi pek çok anne gibi ben de yaptım… siz de yaptınız. Doğanın kaçınılmaz bir kuralı sanki bu… Karşı koymak mümkün değil:)) Ama buna tatildeyken biraz karşı durmak gerekiyor. Ben öyle yapıyorum size de şiddetle tavsiye ediyorum çünkü aynı hassasiyeti evinizden uzakta bir yerlerde kafayı dinlenmeye, eğlenmeye çıkmışken göstermeye çalışırsanız hem kendinizi hem sevgilinizi gerim gerim gerip “hiç bir şey anlamadım bu tatilden” yorgunluğuyla geri dönersiniz. Yahu bir kaç gün, 1 hafta ya da 10 gün… Hadi de 15 gün… Bırak kendini… Gevşe biraz… Ver hazır yoğurdu… Ver mamayı… Daha büyükse ver krakeri, ver bir sandviçi… Ne olabilir ki biraz rahat olmakta. Havaalanında ayağını yere bastığın an sar geri filmi başa ve koş evine hemen mayala yoğurdunu… ama tatilde rahat takıldın diye “kötü anne ” olmayacaksın… Öyle olsaydı ben ” en kötü anne” olurdum emin ol:))

Beslenme derken ben taşınabilir mama koltuğunu yanımdan bebekken hiç ayırmadım. Çanta şeklinde oluyorlar ve her sandalyeye konulabiliyor. Her yerde her zaman işe yaradı.

Küçük Gezgin Küçükse, özellikle yurtdışında pek çok markette alt değiştirme üniteleri bulunuyor; gerçi bebek arabasında da halledersiniz çok problem değil:)) Ama 3-5 yaş arası için portatif lazımlığın biz faydasını çok gördük. (Mother Care’den aldık) En beklenmedik anlarda gelen tuvalet ihtiyacını herhangi bir yerde hijyenik koşullarda gidermesini sağlıyor ki bizimki gibi kız çocukları için çok önemli bir ayrıntı.
Gidilecek lokasyonlara dair bir kaç tavsiyem daha var: Eğer sıcak bir yere gidiyorsanız çantanıza en başta koymanız gerekenlerin başında sineklik var. İnanın bana hayatımızı kurtardı hem de defalarca… Hem bebek arabasında kullandık hem de otelde. Hamileyken Marmaris’te siyah bir sinekliğin gölgesinde arabasının içinde mışıl mışııııl uyuyan bir İngiliz bebeği görünce o an kaydettim onu beynime! O gün bu gündür çantamdan ayırmadığım en önemli çocuk malzememdir. Sivrisinekle mücadelede lavanta yağını da çantanızda bulundurun derim. yatağının, bebek arabasının bir kaç yerine sürün.  Hem muhteşem kokuyor hem de uzak tutuyor. Ama benim bebeğimin kanı pek tatlıdır diyorsanız ki benimkinin öyledir eczaneden çocuklar için özel satılan sinek kovarları alın derim.Bebek arabası için satılan özel şemsiyeler de kavuran yaz sıcaklarında çocukları pek bir koruyor onu da söylemeden geçemeyeceğim. biz iki tane alıp sağlı sollu takıp özellikle bebekken Küçük Gezgin Çakıl’ı güneşten korumayı başardık. Ne de olsa güneşin altında görülecek onlarca yer var:))

Gelelim Zararlı Güneş ışınlarına. Yaz tatillerinde güneş ışınları zararlı diye akşam 4’e kadar otel odasına hapsedilen bebek ve çocuk görmüşlüğüm çoktur! Gerçi her anne babanın geçmişinden gelen kodlanmışlığı vardır, alışkanlıkları ve inandıkları vardır ve evet tabii ki güneş ışınları zararlı, eyvallah bilimin karşısında boynumuz kıldan ince, ne desem boş. Ancaaaaak…. Abartmadan bazı şeyleri yaşamakta da fayda var diye düşünüyorum. Sabah erken saatte denize götürülen bir çocuk saat 11’e kadar rahatlıkla denizde ve ya etrafta vakit geçirebilir. 4’e kadar güneşe çıkarmak istemiyorum, başına güneş geçer, cildi yanar, kanserojen vs..vs.. gibi korkularla için içinizi yiyorsa gölgelik bir yerde bir oyun alanı, uyku alanı yaratarak, hatta mümkünse büyük bir şemsiyeyi deniz kenarına çekerek kumsalda oyun alanı yaratarak gölgede vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Ben biraz çizginin dışındayım onu söyleyim;  bu benim tercihim. Karar sizin tabii; sonuçta her ebeveyn içi nasıl rahat ediyorsa öyle davranmalı aksi takdirde mutlaka bir şeyler ters gidiyor zaten. alışmadık totoda don durmaz misali bu durum. Ben Çakıl’ı odaya çıkarsam kesin hasta olur mesela. Pek çok çocuksa dışarıda hasta oluyor:)) Yani ben önerimi yapayım da ne yapacağınız size kalmış:))

Güneş kremine gelince her sene bir kaç çocuğun yanmış sırtını Çakıl’ın kremiyle sıvamışlığım vardır. Çünkü Pudralı olmayan hiçbir güneş kremi suya dayanıklı olmuyor. Bu bana ablamın kulağıma küpe yaptığı en önemli ayrıntılardan biridir; o yüzden hep pudralı güneş kremi alırım ve arkadaşlarıma aldırırım. size de tavsiye ederim.
Soğuklara gelince; buz gibi havalarda tatil her ebeveynin tercih ettiği bir tatil tarzı olmuyor çünkü pek çok kişi soğuğu sevmiyor:)) Ehh kimse sevmek zorunda da değil. soğuk sevmeyenler bahar ve yazın tatilini çıkaracaklar; kaçarı yok. Ama soğuğu seviyorsanız, Küçük Gezginleri de soğukta yaşamaya alıştırmakta fayda var. Gidin Ruslar gibi çelikleme yapıp çocuğu buz gibi suya daldırın demiyorum zira bunu bende yapmadım:)) ama doğduğu andan beri üstünü iyice giydirip soğuğa çıkarmaya korkmayın. Ben soğuktan zarar gelmeyeceğine inananlardanım. Ne de olsa pek çok virüs, mikrop soğuğa dayanamıyor:)) Biz iki sevgili soğuğu sevengillerdeniz. Bizim Kars’ta eksi 30’ları görmüşlüğümüz vardır. Bir de şehirlerin karlar altındaki görüntüsüne veya yurtdışındaki şehirlerin Christmas-Noel zamanı havalarına bayıldığımız için her kış bir yerlere gitmeye çalışırız. İzmir’de kışı yaşayamayışımız da bu durumu zorunlu kılmıyor değil tabii:)) Kış seyahatleri için bir kaç önerim olmayacak değil. Söylemezsem çatlarım; uyup uymamak size kalmış. Termal atlet, termal külotlu çorap ve kayak kıyafetleri hayat kurtarıyor!!! Kat kat giydirip her girdiğiniz mekanda çocuğu kat kat soymaktansa… İçine iç mekanda kullanabileceği bir kıyafet giydirip üstüne iki parçalı bir kayak kıyafeti giydirmek hem sizi hem de onu büyük bir hamallıktan kurtarıyor. Aksi takdirde çişi geldiğinde tuvalette kıyafetlerini sıyırmanız on dakikanızı alabiliyor:)) Bir restorana gitmekten bahsetmiyorum bile… Onun üstünü çıkarıp masaya oturmak, kat kat soyması 10 dakika. koca iki sandalyeyi kaplaması cabası, giderken kat kaaat giydirmesi de ikinci cabası!!! Oysa ince bir kıyafet ve kayak kıyafeti hem çok sıcak tutuyor Küçük Gezginleri hem de çok kullanışlı oluyor!

Küçük bir termos içindeki sıcak su buz gibi havada onlara vereceğimiz suları ılıtmada çok işe yarıyor:)) Ben kış aylarında mutlaka yanıma ıhlamur, adaçayı alır ve tüm gün Çakıl’a su yerine ılık ılık bitki çayları içiririm. İnanın bana pek çok ilaca bin basarlar; annelerimizin bir bildiği varmış:)) Hatta çok güleceksiniz ama ben kış tatillerinde küçük bir kavanoz keçiboynuzu pekmezimi de yanımdan eksik etmem… Eeee… Bir yanım modern bir yanım Anadolu ne de olsa :))
Bir polar battaniye ise bebek arabasının altında ve ya sırt çantasında olmazsa olmazımız. Ne de olsa gecelere kadar sokaklarda  gezme durumumuz tatillerde vazgeçilmezimiz. Çok rüzgarlıysa bebek arabasının yağmurluğunu da kapatınca değmeyin keyfimize.

Tabii ki tüm bunların yanında, ateş ölçer(hatta iki tane) ateş düşürücü, ağrı kesici, antihistaminik krem, antibiyotik, vitamin, antihistaminik, burun spreyi gibi pek çok ilacı da yanımıza almayı unutmuyoruz. Çakıl’ın gecenin ikisinde ateşlendiği olmuştur. İşte o anda ilaç çantamız yanımızda olmasaydı yabancı ellerde ne yapardık bilemiyorum…
Şimdi tatillerimize yönelik anlattığım pek çok şey pek çok anneye acımasızlık gibi geliyor. Kışın soğuğunda tatile gittiğimizde, astım kriziyle boğuşurken oradan oraya gezdiğimizde eleştiri aldığım çok olmuştur. Onlara söylediğim tek şey ise her mevsim de her koşulda çocukların yaşayabildiği gerçeği. Moskova’da  yaşayan bir çocuk nasıl soğukta ayakta kalabiliyorsa bizim Küçük Gezginlerimizde biraz ekstra destekle buz gibi havada paşa paşa tatil yapabiliyorlar. Ya da toprağı sıcaktan çatlayan şehirlerde, ülkelerde nasıl çocuklar sokaklarda top oynuyorsa, bizim Küçük Gezginlerimizde ufak desteklerle misss gibi de sıcağın göbeğinde tatillerini yapabiliyorlar. Biraz cesaret, biraz acil eylem planları, biraz önlemlerle tatillerinizi her mevsim en güzel şekilde yaşarsınız. İzmir’de yaşayan bir arkadaşım yağmurda çocuklarıyla eve hapsolurken, İngiltere’ye taşındığından beri yağmur çamur tüm aile dışarıda geziyorlar… Ehhh insan her şeye ayak uydurabiliyormuş demek ki:))
Aslında yazılacak, önerecek, söylenecek çok şey var. Sonuçta ben de ablam, annem, arkadaşlarım, tanıdıklarımdan o kadar çok şey öğrendim ki… Her gün de yeni şeyler öğreniyorum. Her ülkeye gittiğimde, her şehre gittiğimde bir annenin yaptığı bir şey hemen beynime kazınıyor ve bir sonraki tatilim daha rahat ve güzel geçiyor.
Küçük Gezgin Çakıl büyüyor. Artık 5 Yaşında. Şu ana kadar 10’dan fazla ülkede 40’tan fazla şehirde seyahat etti. Daha da seyahatlerine devam edecek. Bu seyahatlerde bebekken de küçücük çocukken de şimdi de hep eğlenceli yolculuklar yaptık. Yeri geldi hastalandı; tüm geceyi diken üstünde geçirdik, yeri geldi öksürük krizlerinden tüm gece uyuyamadık, yeri geldi ateşi çıktı, yeri geldi kustu, yeri geldi astım krizine girdiğinde insanlar bizi bakışlarıyla ezdi, yeri geldi eksi 8’de yeri geldi 45 derecenin sıcağında bizimle gezdi… Tozdu. Bazen oldu müze müze gezdi, bazen oldu kalelere tırmandı; ama direncinin kırıldığı her an, suratının düştüğü her an, hastalandığı her an için bir B planım olduğu için her tatilimiz birbirinden güzel geçti… Çünkü tatilde aksilikler ve hastalıklar yaşama ihtimalimiz evdeki ile neredeyse aynı. Ama tatilden aldığımız keyfi dört duvarda ve aynı şehirde alma ihtimalimiz arasında bayaaaa bir fark var. İşte bu nedenledir ki; rahat olun. Her halükarda hastalanıyorlar; önlemlerinizi alın ve çıkın tatilinize:))
Sizin de Küçük Gezginlerinizle nice güzel seyahatlerde güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.