VİZE ÇİLESİ

Her yıl Shengen vizesi zamanı bir telaş, bir stres alır bizi. “Ayy kaç aylığına verecekler acaba? Ayy eksik evrakımız var mı? Son kez kontrol ettin mi belgeleri?” gibi cümleler evin en çok kurulan cümleleri olduğu gibi, konsolosluk görevlilerinin ve Avrupa Birliğinin arkasından salladıklarımızı hiiiiç söylemiyorum bile! İnsan da ne sabır kalıyor ne bir şey. Onlarca belge, onlarca sayfa fotokopi, yok fotoğrafçılara nasıl fotoğraf istediğinin derdini anlat falan derken hakikaten Avrupa’ya gidesin gelmiyor.

Ahhh yeşil pasaportu olanlara bir özeniyorum ki sormayın. Şimdiki aklım olsa sırf bu yüzden bile memur olabilirdim!!!Onca senedir vize alırken hiçbir aksilik yaşamamızın en önemli nedeni, vize için gerekli belgeler listesini oldukça iyi takip etmek. Listedeki tüm belgeleri eksiksiz tamamlamak ve vize formunu doğru şekilde doldurmak aslında vize almanız için yeterli oluyor. Yeter ki, istedikleri tüm belgeler tam olsun.

Shengen ülkeleri genel olarak ortak belgeleri talep ediyorlar. Ama internetten bu ortak belgeleri araştırmaktansa, her konsolosluğun kendi sayfasından ve ya vize işlemlerini yaptırdığı IDATA ve VFS firmalarının web sitelerinden detaylı bilgiye ulaşmak çok daha sağlıklı. Pek çok konsolosluk çocuk, anne ve babayla seyahat edecekse muvafakatname istemezken, Almanya Konsolosluğu’nun istediği en önemli belgelerden biri mesela.

Pek çok konsolosluk, tapu ve ruhsatların orijinallerini istemezken, Almanya Konsolosluğu, görüşme sırasında orijinallerini görmek isteyebiliyor. Danimarka pasaport fotokopilerini renkli istiyor mesela. İnce bir ayrıntı ama gözden kaçırmamak gerekiyor. Ülkeden ülkeye değişebilen belgeler olabileceği için garantiye almakta fayda var.

Bir de şirketler var tabii vize işlemlerinizi yapan. Hiç biri vizenizi alacağınızı garanti etmiyor. Vize masrafı dışında bir de işlem ücreti alan bu firmalar, gereken evrakları sizden alarak, sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda formunuzu doldurup, sizin yerinize randevunuzu alıyor. Hiç bunlarla uğraşacak vaktim yok diyorsanız, neden olmasın? Güvenli bir tur firması üzerinden vizenizi alabilirsiniz. Artık Pegasus havayolları bile vize almanız için hizmet veriyor! Ancak, parmak izi vermeye paşa paşa siz gidiyorsunuz!

Ama ben aracı kurumlara vereceğim parayı çatır çatır gittiğim ülkede yerim diyenlerdenim. Ehhh hal böyle olunca iş başa düşüyor:)

ColorTouch_20151208230445313
Peki biz ne mi yapıyoruz?
• İlk yaptığımız şey tatil planı oluyor. Eğer ne yapacağımız kafamızda belirliyse uçak biletlerini alıyoruz. Gideceğimiz güzergaha göre de hemen otel rezervasyonunu yapıyoruz. Uçak biletini ucuza alabilmek için, Pegasus, Skyscanner, Lufthansa ve THY firmalarını takip ediyoruz. Otel rezervasyonumuz için ise Booking.com ‘u kullanıyoruz. Eğer ne yapacağımız belli değil ve “vizemi alayım bir kenarda dursun, aklım eserse ya da ucuz bir şey düşürürsem giderim” diyenlerdenseniz; o zaman iş değişir.

O zaman yapmanız gereken opsiyonlu uçak bileti rezervasyonu yaptırmaktır. Vize randevunuzdan bir gün önce yaptırdığınız uçak bileti rezervasyonu, 3-4 gün içinde iptal edilebilir olmalı ki; vize elinize geçene kadar rahat bir uyku uyuyabilesiniz. Otel rezervasyonu hiç sorun değil. Pek çoğu, gideceğiniz tarihten bir hafta öncesine kadar iptal edilebilme özelliği taşıyor. Vize elinize ulaştığı anda ikisini de iptal edip, istediğiniz zaman istediğiniz yere gidebilirsiniz.

• Biz tatil planını yaptıktan sonra vize randevusu alıyoruz.

• Kendimize tanıdığımız 1 haftalık süre zarfında tüm belgeleri bir dosyaya hazırlıyoruz. 3 kişilik ailemizde Küçük Gezgin için bile bir dosya oluşturuyoruz. Vizeyi garantilemek için, evrak takibinizin çok iyi olması gerekiyor. Biz de her evrakı hazırlıyor ve kontrol listesinde tekrar üstünden geçtikten sonra vize görüşmesine gidiyoruz.

• Vize görüşmesinde, oldukça doğal ve sabırlı olmaya çalışıyoruz. Pek çoğu şeker kıvamında olmakla beraber bir iki tane boğazını sıkmak istediğim hatta saçını başını yolamadım diye dudaklarımı yediğim görevliye denk gelmedik de değil hani:) Çok stres yapmaya gerek yok. Belgelerinizi zımbalamayın, düzenli bir şekilde dosyanıza yerleştirin ve istedikleri zaman onlara verin yeter.

Atla deve değil, o kadar da gözünüzde büyütüp stres yapmayın, ama ciddiye de alın çünkü her hangi bir evrak eksikliğinden dolayı vize reddi yediğiniz anda yatırdığınız tüm ücrete kocaman bir elveda demek zorunda kalıyorsunuz!!! Bir de ters davranırlarsa azıcık yumruğunuzu sıkın, yeter!

Artık pek çok konsolosluk IDATA ve VFS şirketleriyle çalışıyor. Yani artık konsolosluğa gitmiyor, o şirketlere giderek konsolosluk görevlilerine vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Konsoloslukların resmi anlaşmayla çalıştığı yegâne firmalar bunlar. Bu iki firmanın internet sitesinde de çok kolaylıkla gerekli belgeleri, adım adım neler yapman gerektiğini ve başvuru sürecini tamamladıktan sonraki süreci online olarak takip edebiliyorsun. İnternette dolaşan pek çok kafanızı karıştıracak belgeler havada uçuşurken bu iki firmanın internet sitesinden direkt olarak her şeyi halletmenizi tavsiye ederim.

Son günlerde, küresel terörizm vize işlerini de zorlaştırdı. Daha kısa sürel vize verdikleri gibi, detaylı sorular da yöneltebiliyorlar. Yılbaşı döneminde Danimarka vizesi için başvurduğumda ertesi gün konsolosluktan gelen telefon beni oldukça şaşırttı. Bunca yıldır ilk defa vize için konsolosluktan aranıyordum. Telefonda neden Danimarka’ya gittiğim konusunda ısrarla bilgi almaya çalışan bir kadın vardı.

Ne diyebilirdim ki! İnsan Danimarka’ya niye gider? Dedim “Kopenhag’ı merak ediyoruz”… “Avrupa’da görmediğimiz yegane şehirlerden biri” dedim de dedim, israrla “neden Danimarka, ne yapacaksınız” diyor! Ahhh içimden geçen onca şeye rağmen birden aklıma blogdan bahsetmek geldi. “benim gezi blogum var, kızımla seyahatlerimiz ve maceralarımı anlatıyorum” dediğimde blogun ismini sordu. Demek ki araştıracak diye düşünüp heyecanla söyledim ve “aaa ben sizi tanıyorum” cevabıyla baya bir şaşkına döndüm. Geziyorum Öyleyse VArım’ı, bizi biliyordu. Ve bunun ödülü ertesi gün elime geçen 6 aylık vize oldu:)

Blogun da ilk defa bir faydasını görmüş oldum böylece. Yıllardır çürüttüğüm o kadar pasaporta rağmen 6 aylık vize beni üzmüştü ama sorun çıkmamasına sevincim daha ağır basmıştı ne yalan söyleyeyim. Ne de olsa yapılmış bir tatil planı, ödenmiş otel, uçak biletleri ve 850liraya malolan vize ücreti vardı. Olsun dedim ve rahat bir uyku uyudum.

İnternette kaybolmayın diye, acınızı biraz azaltayım diye ufak bir toparlama yaptım. Ülkelerin vize işlemlerini yapabileceğiniz, başvuru formlarını ve gereken evraklar listesini bulabileceğiniz doğru adreslere linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz:

NORVEÇ

DANİMARKA

YUNANİSTAN

FRANSA

AVUSTURYA

ALMANYA

İTALYA

HOLLANDA

İSPANYA

BULGARİSTAN

İSVEÇ

MALTA

FİNLANDİYA

BELÇİKA

LÜKSEMBURG

Peki Turistik Shengen vizesi için olmazsa olmaz evraklar nelerdir?

• Son 10 yılda alınmış ve en az 6 ay geçerli olan pasaport .

• Başvuru sahibi tarafından tamamen doldurulmuş ve imzalanmış vize başvuru formu.

• Varsa eski pasaportlar, son 5 yıldaki Schengen, İngiltere ve Amerika vizelerinin fotokopisi gösterilmeli.

• Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği, nüfus dairelerinden alınmalı.

• Her başvuru sahibinin kendi adına pasaportu olmalı. Eski pasaportlarda çocuklar, annenin ve ya babanın pasaportuna işletilebilirken, artık her çocuğun kendine ait pasaportu olmalı.

Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri, Amerika ve İngiltere vize sayfaların fotokopisi gerekmekte.

2 biyometrik fotoğraf (artık hemen hemen her fotoğrafçı shengen vize fotoğrafı deyince biliyor neyse ki)

• Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli, ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası. (Bazı ülkeler minimum 14 gün seyahat sağlık sigortası istiyor.)

• Gidiş-dönüş tarihlerinde uçak rezervasyonları ya da ulaşım aracına ilişkin belgeler

• Seyahat süresince düzenlenmiş otel rezervasyonları veya seyahat planını gösterir belgeler

• Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler: – Son üç aylık banka hesap dökümü; kaşeli ve ıslak imzalı, güncel banka hesap cüzdanı ve – son üç aylık maaş bordrosu ve ya düzenli gelirini gösteren diğer belgeler

• Tapu, ruhsat fotokopileri (illa her şeyimizi ortaya döktürüyorlar. Deli oluyorum)

• Eğer bir yerde çalışıyorsanız ve ya şirket sahibi iseniz; işveren mektubu (Şirkette çalıştığınıza ve seyahat ettiğiniz tarihlerde izinli olduğunuza dair antetli kağıda yazılmış, ıslak imzalı belge). SGK işe giriş belgesi, SGK hizmet dökümü, son 3 aylık bordro, imza sirküleri, şirketin vergi levhası, faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası gerekmektedir.

(Bu durumun bize dezavantajı da şu oluyor: Arkadaş, nereye ne zaman gideceğimi tüm şirket bilmek zorunda mı? Bir hafta sonra toplantıya oturduğum masada belki zam için timsah gözyaşları dökeceğim. Ama bir hafta önce Paris’e gideceğim diye konsolosluk için yazı yazdırınca adam demez mi ne zammı diye? )
• Eğer çiftçi iseniz, bağlı bulunduğunuz Ziraat Odası’ndan alınan çiftçi belgesi gerekiyor.

• Emekli iseniz; Emekli maaşını gösterir belge, güncel banka özeti ve emekli cüzdanı gerekmekte.(benden müthiş bir bravo alırsınız:) Her yaşta gezenlere bayılırım ama hayatı bırakmayıp, emekli olduktan sonra gezenlere de hayranlığım bir başkadır doğrusu:))

• Öğrenci iseniz; öğrenci belgesi ve seyahat masraflarının kimin tarafından karşılanacağını gösteren noter onaylı (Bazı konsolosluklar noter onayına gerek duymamakta) taahhütname ve karşılayacak kişinin son 3 aylık ıslak imzalı ve bankadan kaşeli orijinal banka hesapları gerekmekte.

• Eğer çocukla tek başına seyahat ediliyorsa, bazı Konsolosluklar noter tasdikli muvafakatname istemekte. Bu önemli bir ayrıntı! Gidilecek ülkeye göre internetten iyice araştırmakta fayda var!

Çok strese girmeden, evraklarınızı güzel bir şekilde hazırlarsanız, Shengen vizesi almanız için bir engel olduğunu düşünmüyorum. Gerçi ben düşünsem ne olur düşünmesem:) Amaaan kalksın artık bu vizeler zaten. Gerçekten sıkıntı verdi! Her yıl vizelere verdiğimiz parayla iki kere daha yurt dışına tatile giderdik. Yok vize parası, yok işlem parası derken 3 kişinin masrafı insanı yerinden bir hoplatıyor!

Üç kere Shengen alana versinler 5 senelik vize, sonra da 10 senelik vize, olsun bitsin! Amerika vize verirken insanı süründürüyor ama bir verince de 10 yıllık vizeyi veriyor. Oooohhh… Rahatız işte biz önümüzdeki on sene boyunca. Ama şuradaki Avrupa ülkeleri için uğraş dur vize alacağım diye. Neyse ben söylenedurayım, hadi siz belgelerinizi tamamlayın ve vizenizi alın. Sonrada harika bir yere gidip seyahat etmenin tadını çıkarın:)

Sema Taştan Çelepci

GEZİYORUM ÖYLEYSE VARIM!

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

8 Cevaplar

  1. raziye dedi ki:

    Selam Tecrubelerinize dayanarak guncel bir sorum olacak. Belcika vize basvurusu asamasindayiz. Ucak biletini almayin rezerve edin deniyor. ancak 6 gunluk rezerve edilebiyor. Siz vize randevusundan 1 gun once rezerve yapin demissiniz peki vize sureci uzarsa ve rezervasyon suresi dolarsa bu vizeye olumsuz yansir mi kontrol ediyorlar mi?

    • Sema Taştan Çelepci dedi ki:

      Ben her zaman biletlerimi rezervasyon yaptırdım ve ya ücretsiz iptal edilebilir aldım. zaten yaklaşık 4 gün rezerve ediyorlar ki o da vize işlemleri için yetiyor

  2. Seyma dedi ki:

    Aynı soruyu soracaktım ben de İspanya için THY nin ücretsiz rezervasyonunu alsam bileti almak yerine kabul edilir mi acaba:(

    • Sema Taştan Çelepci dedi ki:

      VİZE SÜRECİNE BAĞLI. UZUN SÜRERSE REZERVASYONUNUZ ORTADAN KALKTIĞI İÇİN RED YİYEBİLİRSİNİZ

  3. Halit dedi ki:

    Merhaba,
    Almanya için Shengen vizesine başvuru yapacağım ancak uçak bileti rezervasyonu istiyor. Kaç günlük rezervasyon yaptırmam gerekir malum ücretsiz rezervasyon ancak 1 gün falan oluyor maalesef.

    • Sema Taştan Çelepci dedi ki:

      ALMANYA VİZE EVRAKLARI KONUSUNDA ÇOK TAKINTILI BİR ÜLKE. VİZE SÜRECİ 15 GÜN SÜRÜYOR. DOLAYISIYLA REZERVASYONLA BİRAZ ZOR GÖRÜNÜYOR. İPTAL EDİLEBİLİR/DEĞİŞTİRİLEBİLİR ESNEK BİLET ALMANIZI TAVSİYE EDERİM.

  4. Bilge dedi ki:

    Bende birşey sorabilir miyim, Avusturya vize alma aşamasındayım rezervasyon yaptırdığım uçak bileti aktarmalı, eğer vize çıkarsa aktarmasız almak istiyorum sorun çıkar mı ?

    • Sema Taştan Çelepci dedi ki:

      VİZE KONUSU İNANIN HEM ÇOK KARMAŞIK HEM DE VİZE MEMURUNA ÇOK BAĞLI BİR SÜREÇ KOLAYLIKLAR DİLERİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.