SEYAHAT HAZIRLIKLARI

Her yaptığımız gezinin elbette ki bir hazırlık süreci oluyor. Bu süreç bazen sancılı ve yorucu geçiyor ama hazırlıkları ne kadar iyi yaparsak, gezimiz o kadar rahat geçiyor. Anlık karar değişikliklerimiz, “hadi direksiyonu şuraya da kıvıralım” dediğimiz anlar çoktur bizim. Ama genel olarak yaptığımız hazırlıkların rahatlığından olsa gerek bu rahatlığımız diye düşünmüyor değilim. İşte bu hazırlıkları yaparken internetten bol bol faydalanıyoruz!!!

Uçak Rezervasyonu için kıvranırken,

Tabii seyahat edeceğimiz yeri seçer seçmez ilk iş uçak bileti arayışı oluyor. Bazen de uçak firmalarının yaptıkları kampanyalar bizi baştan çıkarıyor orası da bir gerçek:)

Pegasus, Türkiye’de Türk Hava Yolları ile karşılaştırılsa da aslında dünyadaki diğer charter uçuş firmalarıyla karşılaştırılmalı. Bu açıdan bakıldığında aslında dünyanın en iyi charter uçuş firmalarından biri. Evet, uçak içinde yiyip içtiğiniz her şey ateş pahası, ve evet yurt dışı uçuşta bile hiçbir şey vermiyorlar ama çok ucuza bilet almanın da bir bedeli oluyor işte! Yurt dışındaki pek çok charter firmasının uçak içinde hiçbir şey vermediğini söyleyeyim de içiniz rahat olsun! Biz havaalanında geçireceğimiz vakti de hesaba katarak, yiyecek-içecek çantası hazırlıyoruz.

Gülmeyin öyle!!! Çocukla seyahat ediyorsanız her şeye her an hazırlıklı olmak gerekiyor. Ayrıca da, üç kişi havaalanında yiyeceğimiz ufacık sandviç için neden balık sofrası fiyatı ödeyeyim?Bizim yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde en çok kullandığımız firma olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yurt içine uçabileceğiniz fiyatlara yurt dışına gitmişliğimiz çok vardır. Kampanyaları takip etmenizde fayda var.

Skyscanner Sitesi, pek çok firmanın fiyatlarını tarayarak karşılaştırmalı sonuçlar veriyor. Sıkı bir araştırma sonucunda çok uygun fiyatlı biletler bulmak mümkün olabiliyor. Bu siteden yakaladığımız bir uçuşla Berlin’e İzmir-Antalya fiyatına gidip geldiğimizi bilirim

Lufthansa bizim özellikle Almanya’ya İzmir’den direkt uçuş olması dolayısıyla çok kullandığımız bir uçak firması oldu. Amerika’ya giderken, diğer firmaların neredeyse üçte biri fiyatına bizi San Fransisco’ya uçuran Lufthansa, İzmir’den uçuşlarını kaldırmış olsa da, siteyi sürekli takip ederek çok uygun fiyatlara İstanbul’dan uçuş bulmak da mümkün olabilir.

Türk Hava Yolları, hizmet kalitesi gerçekten çok yüksek olan bir firma. Her şey dahil kampanyalarının tarihlerine göre tatil planlarsanız uçuşunuzu hem çok kaliteli hem de oldukça uygun bir fiyata mal etmiş olursunuz. Eğer uzun süreli uçuş yapacaksanız, hele bir de çocuk varsa; THY en başta düşüneceğiniz firma olmalı!

Rota belirlerken;

Google Maps, seyahat rotalarımızı üstünde çalıştığımız, harita dediğin böyle olur dedirten site! Yahu buradan buraya nasıl gideceğim diye düşündüğünüz an cevabı hoop yapıştırıyor ekrana. Bin şu numaralı otobüse, üç durak sonra in, sağa dön, yüz metre yürü, bin şu numaralı trene… Oldu canım:) bir bakmışım varmak istediğim yerdeyim. Rotalarımıza dair detaylandırmaları googlemaps’den ayarlayıp çıktılarını mutlaka yanımıza alıyoruz.

Screenshot_2016-01-10-23-43-35-1

Trip Advisor, gideceğimiz yerlere dair ipuçları topladığım, bol bol yorum okuduğum; bana “hadi buraya da gidelim” dedirten site.
Tabii rotamızı belirlerken, gideceğimiz güzergâhlara dair bolca bilgi toplamak için didik didik ettiğimiz bloglar da var. Bazen öyle ince ayrıntılara denk gelebiliyorsun ki; normal şartlarda gözünden kaçabilecekken, bloglar sağ olsun ayrıntıları yakalaman mümkün oluyor!

Konaklama Ayarlarken,

Otel ayarlarken artık bizim evimizin dördüncü bireyi haline gelen booking.com sitesini resmen sömürüyoruz diyelim. Sitenin en güzel tarafı girdiğiniz lokasyona dair her türlü konaklama imkanlarını sunuyor olması. Otellere dair detaylı bilgilerin de verildiği siteyi benim özellikle tercih etmemin en önemli nedeni ise, yapılan yorumların, konaklayanlar tarafından yapılması. Trip Advisor sitesinde otelde konaklamasanız da otel hakkında olumlu ve ya olumsuz yorum yapabiliyorken, Booking.com sitesindeki yorumlar aslında geri bildirim.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta, sizin nasıl bir konaklama isteğinde olduğunuz. Çünkü on üzerinden dokuz yıldız alan bir işletmenin bir hostel çıkma ihtimali ve ya bulunduğu caddenin çocuklu bir aileye uygun olmama ihtimali olabiliyor. O yüzden bütün yorumları dikkatli bir şekilde okumanız önemli.

Pek çok işletmenin bir hafta öncesine kadar rezervasyonu iptal etme hakkı verdiği site, gezi tarihiniz yaklaştıkça fiyatların oldukça artmasından dolayı erken rezervasyon ve rezervasyonun değiştirilebilir olması açısından oldukça güzel bir hizmet veriyor.Biz belki on kere otel değiştiriyor, en sonunda kararımızı veriyoruz ve gecelerimizi bu sitede geçiriyoruz ama değiyor doğrusu!

Araba Kiralarken,

Eğer gezi planımız bir tek şehri kapsıyorsa araba kiralamıyoruz. Şehir içi ulaşımda metro, etrafı göremediğimiz için çok tercih etmediğimiz bir ulaşım şekli. Eğer mümkünse mutlaka otobüs kullanıyoruz. Bu noktada yaptığımız ilk şey uçaktan iner inmez 3-5 ve ya 7 günlük ulaşım kartı almak oluyor. Bu kartlar şehirdeki tren, metro ve otobüsleri ücretsiz kullanmaya imkan sağlıyor.

Ama birkaç şehre ve ya ülkeye seyahat edeceksek, üç kişilik bir aile olduğumuz için araba kiralamayı tercih ediyoruz. Bizim için uçak ve tren, arabadan çok daha pahalıya denk geliyor. Ortalama olarak günlük 30-40 Euro arası bir fiyata 5 kapılı harika bir araba kiralamak mümkün. Araba kiralamayı son anlara bırakınca fiyatların artması bir sorun ama asıl sorun araba bulamamak! Özellikle havaalanlarından araba bulmak tamamen şansa kalıyor. O yüzden uçak biletini aldığınız an arabanızı da kiralayın.

Son ana kadar iptal etme hakkınız varken neden riske atasınız? Biz araba kiralarken Europcar , Hertz ve Sixt gibi profesyonel firmaları tercih ediyoruz. Arabayla ilgili yaşanacak olan her hangi bir aksiliğin seyahatimizi darmaduman etmesine niye izin verelim? Firmaların kendi sitelerini kullandığımız gibi rentalcars sitesinden araba firmalarının karşılaştırmalı ücretlerini de görmek mümkün oluyor. Biz bir tek Yunan Adalarında profesyonel firmalar çok pahalı olduğu için yerel firmalardan araba kiraladık.

314812_10150955031908015_267360770_n
Araba kiralarken navigasyon cihazı ve çocuk araba koltuğu ücretlerinin oldukça yüksek olduğunu belirteyim. Biz en az üç kez navigasyon kiraladık. Ödediğimiz ücrete zaten en iyisinden bir tane alacağımızı fark edip en sonunda satın aldık.

Araba koltuğuna gelince, uçak firmaları araba koltuklarını ücretsiz taşıyorlar. Biz bunu ilk seyahatimizde bilmediğimiz için neredeyse koltuk fiyatına kiralama yaptık. İşte her şey tecrübeyle öğreniliyor. Bunu duyan bir arkadaşımız bize bir çimdik atınca kendimize geldik ve her yere araba koltuğumuzu taşır hale geldik. Yunan adalarında araba koltuğunu ücretsiz veriyorlar ancak o kadar pis oluyorlar ki, taşısanız fena olmaz diyorum:)

38565_414157273014_5986453_n 542488_10151030852908015_1982135324_n

Evet, dediğim gibi hazırlık aşaması oldukça önemli. Seyahate çıkmadan önce, gideceğimiz şehre dair yerel siteleri ve belediyelerin sitelerini inceliyoruz. Festival zamanları, haritalar, gidilebilecek mekanlar ve önerilerin yer aldığı bu sitelerden ne kadar çok bilgi toplarsak o kadar iyi. Bilgisayar ekranına bakmaktan gözlerinizin kızardığı geceler oluyor ama olsun. Oraya gittiğinizde şaşkın ördek yavrusu gibi ortalarda gezineceğinize birazcık zamanınızı bilgisayarınıza ayırmışsınız çok mu?

“O kadar hazırlık yaptın her şey yolunda mı gitti, atladığın hiçbir şey olmadı mı?” diye soruyorsan; şuh bir kahkaha atarım. “Sen plan yaparsın kader gülermiş” diye bir laf vardır. Mutlaka şehre dair atladığımız bir şey, görmek isteyip de göremediğimiz bir yer, yapmak isteyip de yapamadığımız bir şey, sonrasında “aaa bu da mı varmış” dediğimiz anlar oluyor.

Bazen de bizim gibi Küçük Gezgin ile seyahat halindeyseniz, bir güne sığdırmayı planladığınız şeylerin birinden yeri geldiğinde vazgeçmek durumunda kalabiliyorsunuz. 5 müze yerine 1 müze gezmek, güzel bir restoranda yemek yerine parkta piknik yapmak, bastıran yağmurda kiliseye sığınarak günün yarısını çatı altında geçirmek zorunda kalmak planları değiştirse de olsun!!!

Seyahatlerinize çıkmadan önce bol bol araştırma yapıp, blogları okuyun. Okuduklarınızın bin katını tabii ki gittiğinizde görecek ve yaşayacaksınız ama hazırlıklı gitmek de fayda var. Baktığınız binanın hikayesini bilerek giderseniz, sizin de o binaya dair bir hikayeniz oluşmuş olur.

Biz Küçük Gezginle yaptığımız her seyahat öncesi hazırlıklarımız sayesinde biraz da çocukla tatil yapmayı daha rahat bir hale getiriyoruz. Gittiğimiz yerde yaşadıklarımız ve öğrendiklerimiz de yanımıza kar kalanlar!!!

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.